‘Huurders: stem niet in met de steun van Amsterdam’

 
Advocaat Stan Baggen roept huurders van de gemeente Amsterdam op niet in te stemmen met de gepresenteerde steunmaatregelen. ‘Wat de gemeente nu als steunmaatregelen presenteert, zouden dus weleens harde contractuele rechten van huurders kunnen zijn.’
 
Dit artikel verscheen in het Parool van 7 juli 2020.
 
Door het hele land zijn verhuurders en huurders al maanden met elkaar in gesprek om afspraken te maken over de financiële gevolgen van de coronamaatregelen. Ruim vier maanden na het begin van de coronacrisis heeft nu ook de gemeente Amsterdam zich tot haar huurders gericht om een ‘maatwerkregeling’ voor te stellen. Anders dan veel commerciële verhuurders geeft de gemeente daarbij niets weg. Huurders kunnen drie maanden uitstel van betaling krijgen, maar ze moeten de zo opgebouwde huurschuld binnen twee jaar alsnog betalen.
 
Dat lost de problemen natuurlijk niet op. Het grootste deel van het gemeentelijk vastgoed heeft een maatschappelijke functie. Denk bijvoorbeeld aan de culturele sector. De kans dat die sector binnen twee jaar voldoende hersteld is om zijn huurschuld af te lossen, is bijzonder klein. De gemeente weet dat en kondigt daarom aan dat ze zich coulant op zal stellen bij dreigend faillissement. Voor zover het budget het toelaat, zal de gemeente in individuele gevallen huur kwijtschelden als de huurder aan bepaalde voorwaarden voldoet. De gemeente zal daarbij ook het publieke belang van de huurder wegen.
 

Contractuele rechten

 
Dat klinkt ruimhartiger dan het is. Het ziet er namelijk naar uit dat een huurprijsvermindering in veel gevallen gewoon via de rechter afdwingbaar is. Veel gehuurde ruimtes zijn door de overheidsmaatregelen immers niet of niet volledig bruikbaar. De eerste kortgedingvonnissen met een dergelijke strekking komen al binnen. Wat de gemeente nu als steunmaatregelen presenteert, zouden dus weleens harde contractuele rechten van huurders kunnen zijn.
 
Huurders die instemmen met de regeling verslechteren daardoor bovendien hun rechtspositie. Zij maken namelijk afspraken over de gevolgen van de coronamaatregelen waarvan de rechter wellicht niet meer zal willen afwijken. Die huurders worden dan afhankelijk van de grillen van de gemeente die naar eigen keuze in kan stemmen met een huurprijsvermindering of de huurder kopje onder kan laten gaan, afhankelijk van het beschikbare budget en haar weging van het publieke belang van de huurder.
 
Dat de gemeente het publieke belang van huurders zal gaan wegen bij het verlenen van steunmaatregelen doet eerder vrezen voor een dreigende sanering van de sector. Daar kunnen huurders dus maar beter niet mee instemmen.